Miten Uudenmaan kiertotalouslaaksoa rakennetaan?

Miten Uudenmaan kiertotalouslaaksoa rakennetaan?

Uudenmaan kiertotalouslaakso -esiselvityshanke kokoaa Uudenmaan alueella toimivien yritysten ja organisaatioiden näkemyksiä alueellisen kiertotaloustoiminnan nykytilasta ja käytännön kehittämistarpeista. Hanketta koordinoi Green Net Finland ry, ja toteutuksessa mukana ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, CLIC Innovation Oy ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. Hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto.

Hankkeen tavoitteena on yhdessä eri kiertotalouden osa-alueilla toimivien organisaatioiden kanssa luoda konsepti ja toteutussuunnitelma Uudenmaan laajuisen ”kiertotalouslaakso” toiminnan aloittamiseksi. Konseptin ja suunnitelman avulla haetaan varsinaista rahoitusta itse toimintaan, joka voisi käynnistyä vuoden 2022 alusta.

Uudenmaan kiertotalouslaakson konseptointi

Konsepti koostuu arvoketjujen ja toimijoiden kartoituksesta, avaintoimijoiden tunnistamisesta ja haastatteluista sekä kiertotalouden indikaattorien kehittämisestä sekä yhteiskehittämistyöpajoista, jotka kokoavat yhteen eri alojen asiantuntijoita yritysten, kuntien ja eri organisaatioiden yhteisöistä. Esiselvityshankkeessa hyödynnämme CLIC Innovationin kehittämiä avoimen innovaation ekosysteemien johtamisen työkaluja (Playbook palvelu). Yhteiskehittämisen onnistumisen edellytyksenä on yhteisen tahtotilan löytyminen niistä systeemisistä haasteista, joita halutaan yhdessä lähteä kehittämään. Lisäksi kehittämisalueiden tulisi olla sellaisia, että niissä toivotaan yhteiskehittämistä sekä niitä on järkevä kehittää yhdessä. Kehittämisalueiden ratkaisujen tulisi vaikuttaa laaja-alaisesti kaikkien toimintaan sekä haasteiden tulisi olla sellaisia, että vain yksi toimija ei niitä voi yksin ratkaista. Kehittämisalueiden kriteereinä voi olla myös yhteiskehittämisen skaalautuvuus, ratkaisun uutuusarvo tai tarve jakaa riskejä, investointeja, tietotaitoa, jota omalla organisaatiolla ei yksin ole.

Yhteiskehittäminen tapahtuu työpajoissa

Yhteiskehittäminen Uudenmaan kiertotalouslaakso esiselvityshankkeessa tapahtuu kolmessa eri työpajassa. Ensimmäinen työpaja pidettiin 26. toukokuuta ja mukana oli ilahduttavasti asiantuntijoita kunnista sekä eri organisaatioista ja yrityksistä. Ensimmäisessä työpajassa etsittiin toimijoille yhteistä tulevaisuuden tahtotilaa liittyen Uudenmaan kiertotalouslaaksoon ja siihen liittyvään kiertotalouslaakson tehtävään. Tuloksena ensimmäisestä työpajasta syntyi Uudenmaan kiertotalouslaakson visio, missio ja tavoitetila. Ensimmäisen työpajan määrittelemäksi kiertotalouslaakson tavoitteeksi ja missioksi muodostui: Tavoitteenamme on luoda yhteisölle uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja samalla rakentaa hyvää elinympäristöä asukkaille. Etsimme, kehitämme ja jaamme osaamista, tietoa, dataa, ideoita, resursseja, verkostoja.

Yhteiskehittämisen työpajat jatkuvat työpaja 2:lla, joka pidetään verkkotapaamisena 31.8.2021 klo 9:30-12:00. Tässä työpajassa keskitymme vielä kartoittamaan tarkemmalla tasolla yhteisiä haasteita, joita halutaan lähteä ratkaisemaan. Työpaja 3 on sarjan viimeinen 22.9.2021 klo 13-15:30, ja siellä kehitetään tiekarttoja yhteisille haasteille.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan Uudenmaan kiertotalouslaakso konseptin kehittämiseen, niin ota yhteyttä joonas.raaska@gnf.fi.

Kirjoittaja/lisätietoa: Tiina Laiho/CLIC Innovation Oy, tiina.laiho@clicinnovation.fi

Seuraava artikkeli
Uusimaa on monien mahdollisuuksien kiertotalousalue, jossa tarvitaan yritysten ja organisaatioiden yhteistyötä
Valikko