Uudestamaasta kestävä ruuantuottaja ja -jakelija

Ruuan kiertotalous on keskeinen osa kestävää ruokajärjestelmää, ja sen ydinkysymyksiä ovat muun muassa ruokahävikki, materiaalitehokkuus, ravinnekierto ja biokaasun tuotanto. Uudellamaalla alkutuotantoa on vähän, mutta sen sijaan alueella on merkittävä rooli elintarvikkeiden jalostuksessa ja kulutuksessa. Tämä korostaa kiertotalouden merkitystä erityisesti ruokatuotteiden arvoketjun keskivaiheilla ja loppupäässä.

Osana kansallisen kiertotalouden green deal -prosessia on laadittu Uudenmaan uudistavan ruokajärjestelmän visio, joka tähtää ruokaturvan ja omavaraisuuden vahvistamiseen sekä koko elintarvikeketjun kilpailukyvyn parantamiseen uusien innovaatioiden avulla. Samalla visio tukee ilmastonmuutoksen hillintää, luonnon monimuotoisuuden vahvistumista ja vesistöjen hyvää tilaa. Keskeisimmät visiota edistävät toimenpiteet sisällytetään myös Uudenmaan kattositoumukseen kansallisessa kiertotalouden green deal -prosessissa.

Uudenmaan uudistavan ruokajärjestelmän tavoitteena on, että Uudenmaan alue ja koko Etelä-Suomi kehittyy innovatiiviseksi ja kestäväksi elintarviketuottajaksi sekä -jakelijaksi. Tavoitteena on olla ruokainnovaatioiden alue, joka tuottaa sekä ruokaa että ensisijaisesti innovaatioita, osaamista ja teknologioita kestävämmälle, uudistavalle ruokajärjestelmälle.

Julkaisut

Valikko