Uusimaalaisia toimijoita mukana monenlaisissa kiertotaloushankkeissa

Uudenmaan kiertotalouslaakson valmistelun ohella tehtiin selvitys Uudenmaan alueelle kohdistuvista kiertotaloushankkeista. Vaikka kyseessä ei olekaan kaikenkattava listaus hankkeista ja hankkeiden voidaan argumentoida keskittyvän laajalti muillekin alueille kuin Uudellemaalle, antaa selvitys hyvän kuvan siitä minkälaisiin kiertotaloushankkeisiin uusimaalaiset toimijat osallistuvat tällä hetkellä.

Tarkasteltavana oli yhteensä 68 kiertotaloushanketta, jotka ovat joko käynnissä tai päättyneet vuoden 2020 aikana. Tarkasteltuihin hankkeisiin osallistuu yli 300 hanketoimijaa ja hankkeiden yhteenlaskettu rahoitus on yli 120 000 000 euroa. Pelkästään näiden lukujen varjolla voidaan todeta, että kiertotalouden edistäminen ja tutkiminen on monen tahon agendalla ja hankkeiden lukumäärä on merkittävä. Hankepartnereita tarkastellessa korostuvat tutkimuslaitokset, kunnat ja kaupungit sekä korkeakoulut.

Selvityksessä hankkeet jaettiin erilaisiin teemoihin mm. jakeiden ja kiertotalouden strategioiden perusteella. Lukumääräisesti suurin osa hankkeista keskittyy rakentamiseen ja rakennuksiin, toiseksi suurimpana teemana nousee ruoka, vesi ja ravinteet ja viimein kolmanneksi suurimpana muovit. Selvityksessä pureuduttiin suurimpiin teemoihin hiukan syvemmin.

Selvitys

Rakentaminen ja rakennukset

Rakentamiseen ja rakennuksiin liittyvät hankkeet jaettiin kahteen keskeiseen alateemaan, jotka ovat rakennusmateriaalien korvaaminen ja kiinteistöjen käytön optimointi. Rakennusmateriaalien korvaamista on lähestytty hankkeissa puurakentamisen, kierrätysmateriaalien hyödyntämisen ja hiilinegatiivisen betonin kehittämisen kautta. Kiinteistöjen käytön optimointiin liittyvät hankkeet sen sijaan keskittyvät energiatehokkuuden parantamiseen ja hukkalämmön hyödyntämiseen.

Ruoka, vesi ja ravinteet

Teemaan liittyvät hankkeet keskittyvät materiaalikiertojen sulkemiseen (ravinnekierrot, ruoantuotannon sivuvirrat ja biojätteen korkeamman jalostusarvon mahdollisuudet), resurssiviisauteen (biojätteen kierrätysasteen nostaminen ja ravintoloiden ruokahävikin minimointi), maito- ja lihaketjun hiilineutraaliuteen ja ruoantuotantoon kaupungeissa.

Muovit

Teemaan liittyvät hankkeet keskittyvät vaikeasti kierrätettävien muovijakeiden kierrätettävyyden edistämiseen (esim. styroksit ja mikromuovit), merien ja jokien muovien hyödyntämiseen sekä muoviekosysteemien kehittämiseen. Muoveihin liittyvät hankkeet keskittyvät korostetusti arvoketjun loppupäähän.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kiertotalouteen liittyviä hankkeita on tällä hetkellä paljon käynnissä ja näillä pyritään edistämään eri kiertotalouden osa-alueiden toteutumista. Kiertotalous edellyttää kuitenkin systeemistä muutosta, joka ei toteudu yksittäisten hankkeiden avulla. Siksi kiertotalouden edistämisen reunaehtoina ovat tiedonjakaminen ja yhteistyö.

Koko raporttiin voi perehtyä täältä:

Kohti kiertotalouslaaksoa-raportti

Edellinen artikkeli
Uusimaa on monien mahdollisuuksien kiertotalousalue, jossa tarvitaan yritysten ja organisaatioiden yhteistyötä
Seuraava artikkeli
Uudenmaan kiertotalouslaakso: 2. työpaja 31.8.2021
Valikko